Ollaan lähiaikoina koko pienen perheemme voimin katseltu Koirakuiskaaja- sarjan jaksoja dvd-boksilta. Rane on sitten myös käytännössä kokeillu koirakuiskaajan keinoja Reiskaan. Toimivat kummasti.

Reiska on oppinut rauhoittumaan. Tiistaina meille tuli vieraita ja istutin Reiskan makkarin ovelle niin, että se näki ulko-ovelle ja menin avaamaan oven. Könötteli kivasti paikallaan ja odotti, että sai luvan mennä moikkaamaan vieraita. Siinä vaiheessa se olikin jo ihan tohkeissaan eikä oikein tienny miten päin olis moikannu vieraita.

Tiiakin piipahti ja sillonkin tein saman jutun ja kohtalaisesti meni sekin, tosin Tiia on Reiskalle semmonen yyberkiva ihminen, joten ei meinannu ihan niin hyvin tuo istuminen sujua.

Sitten tilattiin pizzaa kotiin ja pizzakuskin tullessa komensin Reiskan taas istumaan ja hoidin asiat pizzakuskin kanssa. Pizzakuski totesikin, että kiltti koira teillä. Olin aika ylpeenä. Pizzakuskin lähdettyä vasta vapautin Reiskan, koska kaikkia ei tarvi mennä morotteleen. Tosi kiltisti kyllä nopeesti istu könöttään ja odottaan. Eilen sitten tulin ite kotiin niin, että Rane ja Reiska oli kotosalla. Rane istutti Reiskan ja päästi mut sisään. Reiska jakso siinäkin malttaa ja istua paikallaan niin kauan kun Rane vapautti sen ja sitten se tulikin tosi onnessaan moikkaan mua. Reiskan tuntien kohta sille ei tarvi ees sanoo mitään, kun ovikellon soidessa se menee iteksiin istuun ja odotteleen vapauttamista.

Sitten meinasin Reiskan tossa yhtenä päivänä jättää hissiin. Rane oli opettanu sille, että meidän hissistä ei poistuta ennenkun sanotaan, että tule. En mä sit sen kummemmin mitään tajunnu sanoo, käytin Reiskaa ulkona, irrotin sen narusta ja pannasta hississä ja sit hissin ollessa oikeen kerroksen kohdalla lampsin normaaliin tapaan ovelle. Huomasin, että jotain puuttuu. Reiska- reppana oli jääny hissiin könöttään kun en ollu sitä käskeny pois sieltä ja ovikin oli menny jo kiinni. Onneks mikään vanha mamma ei ollu kerenny sentäs tilata hissiä itelleen. Ois voinu vähän säikähtää kun Reiska olis könötelly siellä. =) Noh, ehkä mä en toista kertaa unohda Reiskaa lähiaikoina hissiin.

Imurisiedätyksestä...Reiska on viime aikoina saanu jonkun imurikammon. Aina kun imuri käynnistetään, niin se alkaa säheltämään ja vipeltämään ympäri huushollia. Se onkin usein ollut parvekkeella jemmassa imuroinnin ajan, mut päätettiin tuossa, että totutetaan se imuriin. Ensin Rane imuroi ja mä pistin Reiskalle pannan ja menin toiseen huoneeseen, kun missä Rane imuleeras. Reiska oli ihan kohtalaisen nätisti. Sitten vähitellen alettiin siirtymään lähemmäs imuria. Jossain vaiheessa jotain koitti pullikoida, mut pistin sen "ruotuun" ja sit siinä se könötteli mun vieressä ja tärisi kun horkkatautinen. Jossain vaiheessa tärinä lakkas, vaikka siirryttiinkin lähemmäs imuria. Tärinän tilalle tuli käsittämätön läähätys. Eli siis tosissaan pelkäs imuria. Imuroinnin jälkeen ei huomioitu Reiskaa ennenkun se rauhottu, mihin nyt ei montaa minuuttia menny.

Seuraavana päivänä mä imuroin (tai lähinnä heiluttelin imuria) ja Rane oli Reiskan kanssa, jotta tottuu siihen, että meillä voi kuka vaan imuroida. Ei tärissy ollenkaan niin paljoo. Läähätti vaan melkosesti. Pysy kuitenkin Ranen vieressä, vaikka Rane ei pitäny pannastakaan kiinni. Imuroinnin loputtua oltiin taas huomioimatta Reiskaa siihen asti kunnes se rauhottu. Tääkin oli osittain näitä koirakuiskaaja-juttuja, osin ite sovellettua, mut tuntuis, että kyllä auttaa vähitellen, kun harjotellaan. Toki ite ei oo niin innokas imuroimaan, että joka päivä jaksais harjotella. Kun homman pitäis kuitenkin olla itellekkin melko luontevaa.

Kyllä tää tästä kuitenkin vähitellen.

Eilen käytiin sitten Karkkilassa kyläilemässä Ranen poppoon luona. Olikin melkonen sukukokous paikalla. Ranen sisko poikineen tuli paikalle ja istutettiin Reiska olohuoneeseen, mistä ei kai kauheen hyvin nähny ulko-ovelle (ite istuttiin sohvalla). Reiska könötteli tosi nätisti niin kauan, että Mimmu ja Jimi sai vaatteet pois ja tulivat olohuoneeseen. Rane vapautti Reiskan vasta sitten, kun Jimi oli menossa moikkaamaan Reiskaa. Olin tosi ylpee taas Reiskasta, kun ei lähteny Nipan sähellyksiin mukaan, vaan jakso odottaa lupaa siinä, mihin se oli istutettu. Sitten Reiska on aikasemmin pelänny Jimiä, mut nyt ei ollu pelosta tietookaan, nuoleskeli Jimin korvaa ja muutenkin oli oikein sosiaalinen Jimiä kohtaan (Jimi on kolmevuotias), vaikka ei tosiaan oo suuremmin lapsista välittäny ja on jopa pelänny niitä ehkä aikasemmin. Tosi kiva, että alkaa tottua lapsiinkin. Tässä kaikessa sosiaalistumisessa voi olla taustalla tietenkin Reiskan oma ikääntyminen ja jonkin sortin älyllinen kasvaminen tai sitten on ite alkanu reagoimaan eri tavoin muihin ihmisiin ja Reiska vaistoo sen. Tiedä häntä, mutta toivottavasti tilanne pysyy samanlaisena ja kehityttäis edelleen.

Seuraava koetinkivi onkin sitten mätsäri Keravalla, jonne on pakko mennä, koska siellä on miästuomari! Semmoseen Reiska ei ookkaan viä törmänny...