Vähitellen alan toipumaan viikonlopusta ja kai siitä jotain pitäis sit vähän runoillakin...En vaan oikein tiedä mistä alottaisin...

Lauantaina oli siis erikoisnäyttely. Olimme paikalla melko aikaisin aamulla koko perheen voimin. Kyttämiehelle oli lainattu Annilta metallihäkki, jossa pappa sai hengailla rauhassa kehän läheisyydessä. Papasta kyllä sai olla ylpeä. =) Oli niin hieno pappa koko päivän ettei tosikaan! =)

Vähän kerkesimme ennen kehään menoa moikkailemaan tuttuja ja katselemaan toimintaa kehässä.

Tuomarina Jeannine Anjoran. Nuoria uroksia oli ilmoitettu 11. Reiskan veljistä paikalla Reiska ihte, Arvo, Uuno, Nalle ja Patu. Tuomari oli kovin perusteellinen ja kuulemma piti kauniisti liikkuvista koirista, joilla oli paljon pohjavillaa... Odoteltiin siinä sitten aikamme kehässä keikkuen kunnes tuli meidän vuoromme. Reiska antoi varsin mallikkaasti tutkia itsensä ja varsin mallikkaasti jaksoi seistä pitkän aikaa ja juoksukin sujui - noh - kohtalaisesti. Reiska myös mitattiin kehässä ja mittauksenkin antoi suorittaa varsin mallikkaasti, ihan kun mitään tikkuloista ei olis ollukkaan. Olin siinä vaiheessa jo rinta rottingilla ylpeänä Repestä ja vielä enemmän sitten kun käteen lykättiin punainen nauha. Meidän Reiskalle EH rodun erikoisnäyttelystä rodun erikoistuomarilta! WAU! Ja bai the wei...Tuomarin mukaan Reiskan kannukset on ok...

Odottelua...Ensimmäisinä Karoliina & Patu, sitten Reinomies, Heli & Uuno ja Esa & Nalle.

Muuten sama, mutta jonon hännille on ilmaantunut Maria & Arppakin! =)

 

 

Karoliina ja velimies Patu

Esa ja velimies Nalle från Tornio! =)

Maria ja aina yhtä suvereeni velimies Arvo =) (huom: astetta leveämpi selkä)

Reinomies vuoroaan odottelemassa

Mittaustulokseksi Reiskalle saatiin 69,5 cm eli oikein kivasti rajoissa. =)

Arvostelu oli ranskaksi, mutta kehäsihteeri sen minulle suullisesti kertoi ja Claudine (ihana ranskalainen ihminen) selitti minulle vielä englanniksi arvostelun ja kertoi mitä tuomari olisi halunnut enemmän tai vähemmän ja mitä minun tulee tehdä Reiskan kanssa, jotta tuomari pitää meistä enemmän.

Arvostelussa sanottiin jotain tämänsuuntaista: Hampaat ok, silmät erinomaiset. Pää kaunis, mutta voisi olla kulmautuneempi. Lantio ok, pitkä lanne (pyllynpäällinen saisi olla "suorempi"). Pohjavilla puutteellinen. Erinomainen karva. Kulmaukset edestä ja takaa puutteelliset. Hyvä ilme. Hyvät liikkeet, kaipaisivat kuitenkin lisää asennetta. Kantaa häntäänsä korkealla.

Claudine näytti minulle, millaiset kulmaukset koiralla pitäisi olla ja mikä tuossa lanteessa oli vikana. Liikkeistä Claudine sanoi, että Reiskaa tulisi juoksuttaa pidemmällä remmillä, niin häntä pysyisi alempana ja hännän j-koukku olisi kauniimpi ja liikkeet tulisivat kauniimmin esiin. Jees, tätä harjoitellaan - mitä varten - en tiedä, mutta kumminkin ;)

Tuloksena siis NUO EH NUK 4. Päästiin siis vielä kilpailuluokkaan. ERIn saaneita oli kolme ja Reiskan EH oli ilmeisesti niin hyvä, että sillä päästiin neljänneksi ja oltiin siis EH:n saaneista parhaita =) JEEJEE! Olin ihan sairaan ylpee miehestä! =)

Yhdistyksen sivuilta kopioittin koko tulosrimpsun:

UROKSET NUORTEN LUOKKA

21 Grand Lutin Yeff EH
22 Racron Diable EH
23 Racron Diesel ERI2 VA-SERT
24 Racron Domino pois ERI3
25 Tomeran David pois
27 Tomeran Duudson EVA
28 Ylhäis Canute H
29 Ylhäis Caradog EH4
30 Ylhäis Carwyn HYL
31 Ylhäis Castor EH
32 Ylhäis Clovis ERI1 PU4 SERTI

Kuten rimpsun lopusta voi huomata, niin velimies Arvo taas hienosti menestyi jopa paras uros kehässä ollen neljäs (ja jättäen taakseen monia menestyneitä koiria sekä valioluokan koiria, tosin Arvo itsekkin olisi näillä tsiljoonilla serteillään valioluokan koira, jos ei olisi vielä nuorissa ja jos omaisi käyttötuloksia). Ei voi olla kuin ylpeä Arvosta! =)

Repen purukalustotutkimus

Arviointia

Kilpailuluokan alkamisen odottelua

Velimies omistajineen odottelee vuoroaan

Velimies Arvo tutkinnan kohteena

Tuomari koittaa kiinnittää velimiehen huomion ;)

"Joko täältä pääsee pois?"

Velimiehen liikkeet ovat edelleen sellaista katseltavaa, että silmähän siinä ihan lepää... =)

Paras uros 4! Onnea Arvo ja Maria!

Parhaat urokset rivissä

Enomies Ypälle kävi vähän hullummin ja tuloksena HYL kuten aiemmin myös velimies Uunolle (Uuno oli liian korkea, Ypällä jokseenkin huono päivä muuten vaan).

Siskot menestyivät ihan mukavasti saaden molemmat EH:n.

NARTUT NUORTEN LUOKKA

57
Amalka z Kacakovy Samoty HYL
58 Cayenne de la Cite des Grands Feux ERI3
59 Grand Lutin Yapp ERI2
60 Racron Demi ERI1 VA-SERT
61 Repoketun Dharma ERI4
62 Ylhäis Cardea EH
63 Ylhäis Ceres EH

eikä äipän ja tädin suorituksistakaan ole mitään sen kummemin kommentoitavaa..

NARTUT AVOIN LUOKKA

64 Alfa Sagittarius Dalida ERI
65 Alfa Sagittarius Dijona ERI
66 Alfa Sagittarius Valkiria ERI
67 Alfa Sagittarius Vanja EH
68 JV-06 V-06 Alli du Domaine du Bois de Chartres ERI1 PN1 SERT ROP BIS
69 PMJV-05 Aromatique von der Hansteinmühle ERI
70 Aurelie de la Bergerie Glasmoor EH
71 Bacardi von der Hansteinmühle ERI
72 Bayjet Capucine ERI (Repen serkku)
74 Bayjet Clemence ERI (Repen serkku)
76 Branwen des Habits de Feu pois
77 Carot du Mont des Croisettes ERI
78 BH Myöhän Adisa ERI
79 EUJV-06 Onks Toi Avulias ERI
80 Pikkujalon Bellybuster ERI
81 BALT EE & LV & LT JMVA BALTJV-07 BH Pikkujalon Bluff ERI
82 BH Racron Amie de Coeur ERI2 PN3
75 BH Slyan Blush Noisette EH
83 Sucikan Drusilla ERI4 SERT
84 Sucikan Elektra EH
85 Sucikan Elena pois
86 Sucikan Enigma EH
87 BALTV-06 EEV-04 BH TK1 Tomeran Tuhina ERI3
88 Ylhäis Valdis EH (Repen äippä)
89 Ylhäis Vigdis ERI (Repen täti)

Varsin hyvä näyttelypäivä siis sukulaisilla =) ja lopuksi sitten olikin vuorossa kasvattajaluokka, johon osallistuttiin sellaisella kokoonpanolla kuin että Maria & Arvo, Susanna & Tara, minä & Reiska sekä Maria & Nalle.

Kiitämme Iristä siitä, että pääsin ensimmäistä kertaa ikinä kasvattajaluokkaan koiraa esittämään. Hyvää harjoitusta, toki tämän rodun kanssa melko ainutlaatuista.

Kasvattajaryhmistä parasta valitessa tuomari halusi kaikkien ERIn saaneiden koirien siirtyvän eteenpäin, niin että ne erottuvat. Jep, meidän ryhmässä oli kaksi ERIn saanutta ja muissa ryhmissä kaikki koirat olivat ERIn saaneita. Meitä ei juoksutettu, kaikkia muita juoksutettiin. Tulos oli siis jokseenkin arvattavissa. Emme sijoittuneet. Kasvattajaryhmiä oli 5 ja me oltiin se viides. Silti hienoa!

Kasvattaryhmien parhaat. Kuinka usein näkee näin monta beussia yhtäaikaa rivissä seisomassa?

Näytelmän jälkeen mentiin Marian kanssa läheiselle ABC:lle syömään ja siitä keikasta ei voi muuta sanoa kuin että varmasti Suomen paskin ABC. Sen jälkeen me mentiin kotiin lepäilemään ja toipumaan rankasta päivästä. Koirat olivat kotiin päästyämme ihan lahnoja =)

Illalla olisi vielä ollut ranskalaisten tuomarien pitämä luento, mutta emme jaksaneet sinne mennä. Luento olisi varmaan ollut mielenkiintoinen, mutta kaikkea ei aina voi saada. Korviini kantautuneiden tietojen mukaan ulkomuototuomari oli ihmetellyt sitä, että kun lauantain koirilla ei suuremmin ollut pohjavillaa (mäkin just kivasti harjasin Repen furminaattorilla ennen näyttelyä). Muutenkin tuomari tykkäsi monista takkuturkkisen näköisistä koirista. Lisäksi rodun ei kuulu olla pidättyväinen, on jotain suomalaisten omaa keksintöä tuo jne.

Päivällä Repen isän omistaja katseli veljeksiä ja sanoi Repen olevan eniten isänsä näköinen sekä pärstältään että olemukseltaan. Machoilee ja postailee kuulemma saman lailla. Repestä on kyllä vähitellen tullu ÄIJÄ.En tiedä onko kasvatuksen tuotos vai luonteesta johtuvaa ja miten luonne ja kasvatus on sitten toisiinsa vaikuttaneet, mutta kyllä se semmonen huudien kingi tahtoo olla vaikkakin kaikkia naisia palvookin =)

Lisäksi Reiska torniolaisen veljensä Nallen kanssa ensin haistelivat, sitten leikkivät ja pitivät keskenään hauskaa siihen saakka kunnes Nalle keksi hypätä Reiskan selkään ja Repehän ei semmosta menoa sietänyt sitten yhtään ja siinä sitten tuli tappelunnujakka, jonka johdosta Nallen isännän pikkurillille kävi niin huonosti, että tuli sairaalakeikka ja tikkejä sormi täyteen. Kukaan ei ole tietoinen, kumman hampaat siihen sormeen osuivat ja onko sillä niin merkitystäkään. Tosi harmillista ja toivottavasti sormi korjaantuu entiselleen.

Sunnuntaina huomattiin, että Reiska ja veljensä Nykänen ovat myös tukkanuottasilla toistensa kanssa. Pojat eivät kertaakaan kai päässeet edes haistelemaan toisiaan, mutta aina kun katsoivat toisiinsa katsoivat suoraan silmiin ja sen päivänen murina. Kumpikaan ei ilmeisesti ole niitä pehmeimpiä ja alistuvaisimpia luonteeltaan. Kyttämies puolestaan haisteli ihan nätisti ja kiltisti Reiskan velimiehiä ja kaikkia muitakin eikä yhtään edes rähjännyt kahden päivän aikana. Papasta voi olla ylpee. =)

Toiveena kyllä olisi ottaen Reiskan luonne ja nykyinen toiminta huomioon, että Reiskasta tulisi niin omanarvontuntoinen, ettei se kokisi mitään tarvetta sanoa kenellekään mitään, mutta lienee toiveajattelua. Täydellistä olisi, kun se katsoisi muita koiria ihan kuin ilmaa. 

Hienosti Reiskakin kyllä käyttäytyi koko viikonlopun, sunnuntaina oli jopa vähän rauhallisempi ja levollisempi (väsyneempi?) kuin lauantaina ja oli kyllä muutenkin paremmalla tuulella sunnuntaina.

Sunnuntaina sitten tosissaan taas startattiin aamulla kohti Kirkkonummea (vaikka navi oli koko viikonlopun sitä mieltä, että Espoossa sitä kannattaisi pyöriä vaan...) ja jalostustarkastusta. Ensimmäisenä oli sirun tarkastaminen ja se sujui vallan kivasti. Sen jälkeen saatiin arvostelukaavake, jota piti koko päivä roikottaa mukana kunnes se oli täynnä. 

Ensin mittausjonoon. Mittaus oli tosi hidasta puuhaa ja joillekkin koirille jouduttiin laittamaan kuonokoppakin, jotta ne saatiin mitattua. Reiska vuorollaan antoi kohtalaisen kivasti mitata itsensä kun ottaa huomioon sen tuomarin, joka mittasi. Yllätti ainakin minut, vaikka Repeä asetellessa ja pidellessä tulikin hiki. Vaikka kyllä Reiska oli kuulemma tuomaria katsellut niin pahalla silmällä kuin vain katsoa voi...Tuomarina tässä Didier Chovaux.

Sitten jonottamaan luonneosuuteen, jossa tuomarina tiukka Guy Bonnefoy. Luki mielestäni koiria ihan hyvin, tosin olisi voinut vähän enemmän paineistaa koiria. Ainakin Reiskaa olisi voinu vielä enemmän uhata kepillä. Nyt luovutti mielestäni ennenkuin koira kerkesi edes kunnolla havainnoimaan ja reagoimaan keppiin. Jees, kehään astellessa Reiska löysi ihanaisen hajun, jota sitten haisteli kävellessämme määrättyä reittiä. Nenä maassa oli päivän juttu...Laukausiin ei mielestäni reagoinut, mutta ilmesesti reagoi jotenkin, koska saimme arvosteluksi 8. Kai se oli sitten päänsä maasta nostanut tai jotain.

Kepin kanssa tuomari tuli kohti ja Reiska pääasiassa vaan haisteli edelleen maata. Reiska ei suuremmin reagoinut ja tuomari heitti kepin pois ja otti Reiskan narun ja Reiska ihmeekseni lähti vähän hangoitellen tuomarin mukaan. Tuomari katsoi Reiskan sosiaalisuutta ja Reiska antoi jopa kosketella itseään. Toki ilme oli semmonen, että PAISE! Tuomarin luota sitten tultiinkin täysiä mamman luo. Tuon kepin kanssa tosiaan tuomari olisi saanut mielestäni heilua enemmän. Toki harmitti sekin, kun Reiska vaan haisteli, mutta eipä minulla ollut lupaa komentaakkaan koiraa siitä. Tämä pitää tehdä uudelleen, jos vaikka Reiska ei silloin haistelisi. Olisi kiva nähdä ne todelliset reaktiot. Tai sitten ne olivat nuo, mutten usko siihen, kyllä nyt sen verran koiraani uskon tuntevani. Kepillä uhasta saimme pisteiksi 5 ja samoin sosiaalisuudesta. Kokonaisarvosanaksi tästä Tres Bon eli hyvä.

Reiskan pentue oli sinänsä hyvin tasainen, toki reagoivat hieman eri tavoin eri asioihin, mutta pisteet olivat kaikilla hyvin lähellä toisiaan. Kukaan ei valitettavasti saanut kovin hyviä pisteitä, mutta eivätpä niitä saaneet muutkaan. Kukaan koira ei esims saanut mistään osiosta täyttä 10 arvosanaksi.

Poimin yhdistyksen sivuilta jalostustarkastuksen tulokset sukulaisten osalta:

Ylhäis Cadeyrn Luonne 6-6-6 Ulkomuoto ERI3
Ylhäis Canute Luonne 6-6-6 Ulkomuoto EH
Ylhäis Caradog Luonne 8-5-5 Ulkomuoto ERI2
Ylhäis Carwyn Luonne 8-5-5 Ulkomuoto EH
Ylhäis Castor Luonne 8-6-8 Ulkomuoto EH
Ylhäis Clovis Luonne 6-4-4 Ulkomuoto ERI1

Ylhäis Cardea Luonne 6-6-6 Ulkomuoto EH
Ylhäis Ceres
Luonne 8-6-6 Ulkomuoto EH

Ylhäis Vigdis Luonne 6-5-5 Ulkomuoto ERI1 (Reiskan täti Tara on jalostustarkastettu Ranskassa ja Tara on saanut korkeimmat mahdolliset pisteet ja arvon recommande (suositellaan käytettäväksi jalostukseen), mutta nyt näytti vähän erilaiselta nuo pisteet...)

Yhdistyksen sivuilta löytyvät tulokset kaikkien osalta kokonaisuudessaan. Ihanan ripeätä toimintaa yhdistykseltä kerrankin! =)

Luonneosuuden jälkeen mentiin jonottamaan (koko päivä yhtä jonotusta) ulkomuotoarvostelua, jonka arvosteli sama tuomari kuin lauantaina eli Jeannine Anjoran. Reiska oli komistunut yön aikana ja tuloksena oli EXCELLENT eli erinomainen =) Taisi olla hyvä yö...Ottaen huomioon, että korkeuttakin oli kasvettu 1,5 senttiä... ;)

Seisotin Reiskaa niin, että seisoin sen edessä kun lauantaina seisoin sen sivulla. Kulmaukset ja pyllynpäällinen toivottavasti näyttivät paremmilta näin. Juoksutin lisäksi pidemmällä hihnalla ja vaikka aika kamalaa juoksu suurimmaksi osaksi oli, niin ilmeisesti tuomarin mieleen kuitenkin... Koko viikonlopun Reiska kyllä jaksoi hienosti seisoskella kehissä sen normaalin istumisen sijaan ja olen ylpeä jäppisestä senkin osalta ja sunnuntaina olin erityisen ylpeä tuosta hienosta ulkonäöstä. Sitten ulkomuodon arvostelun jälkeen jäimmekin seuraamaan muiden suorituksia ja odottamaan kilpailuluokkia, jonne Reiska oli oikeutettu tulostensa perusteella.

Reiskan mittaustulokset:

Pää:

Kuononselkä: 14cm

Kallon pituus: 14 cm

Kallon leveys: 13 cm

Keho:

Säkäkorkeus: 71 cm (ylikorkea sunnuntaina...)

Kehon pituus: 72 ½ cm

Rintakehän ympärysmitta: 82 cm

Kukaan ei näitä kommentoinut sen kummemmin, mutta ulkomuototuomari näitä syynäsi. Kai olivat sitten sopusuhdassa keskenään..?

Ulkomuoto:

Pää:                        EXCELLENT

Kallo

Otsapenger

Kuononselkä

Yhdensuuntaisuus

Huuli

Hampaat:                EXCELLENT

Silmät:                    EXCELLENT

Selkäviiva:                TRES BON

Kaula

Säkä-selkä (lég plongeant?)

Lanne (un pen long?)

Lantio (lég oblique?)

Vatsaviiva:                 EXCELLENT

Pituus

Leveys ( juste Tres Bon)

Korkeus

Vatsa

Eturaajat:                  TRES BON

Luusto (excellent)

Kulma olkavarsi - lapaluu (tres bon)

Edestä

Sivulta

Käpälät (berre?)

Lihaksisto, kokonaisuus

Takaraajat:                      EXCELLENT

Luusto (excellent)

Kulma reisi-sääriluu (excellent)

Sivulta

Takaa

Panardismiaste (1,5)

Tassut, kannukset (serre um pen?)

Lihaksisto, kokonaisuus

Häntä: (fouet gai?)             TRES BON

Turkki (au poste?):                                    EXCELLENT

Väri (um pen montel?) excellent

Laatu

Aluskarva (absente?) tres bon

Liikkeet                             EXCELLENT

QUALIFICATIF MORPHOLOGIE: EXCELLENT

Mamma ol ylpee jäppisestä. Ilmeisesti tuo erilailla seisottaminen paransi hieman kulmauksia ainakin takaa ja sitten liikkeet olivat tosiaan hyvät.

Pappakoirasta tähän väliin...Ei ollu koko päivän aikana kovin edustava, kun ulkona ammuskeltiin sillä starttipistoolilla ja pappa tuosta paukkeesta ei niin diggaile, niin hirvee tärinä ja läähätys papalla päällä. Moni varmaan ajatteli meidän rääkkäävän koiraa tai sitten että koira on ihan vinksahtanut.

Mieleenpainuva pappa kuitenkin on. Claudine, joka papan näki vuosi sitten paimennustapahtumassa muisti papan ja tuli juttelemaan...Aika mielenkiintoista sinänsä, että ihmiselle, joka näkee taatusti beusseja enemmän kuin vähän ja asuu beussien luvatussa maassa muistaa Kytän. Ilmeisesti aika mieleenpainuva pappa =)

Sunnuntai-ilta päättyi sitten siihen, että valittiin luokkien parhaat. Nuorten urosten paras oli Arvo, toisena meidän REPSA!! ja kolmantena Reiskan kasvattajan "ei mikään näyttelykoira" "puskasta kiskastu" Nykänen (arvosana ulkomuodosta ERI). Eihän sitä tietenkään kannattanut lauantain näyttelyyn ilmoittaa kun on niin ruma ja kaikkee... Ties miten hyvin olisi pärjännyt lauantainakin...

Aika suvereenit miekkoset siis =)

Lopuksi taas kasvattajaryhmät, joista yhdistyksen sivuilla oli seuraavaa:

Yleistä: koira voi saada jalostustarkastuksen ulkomuoto-osion eli "loppuarvosanaksi" ERI+ vain jos luonneosion arvostelu on ERI eli vähintään 8-8-8. Kasvattajaluokkien arvostelu on pisteytetty, johon vaikuttavat koirien lukumäärä sekä osioiden arvosanat.

Meidän kasvattajaluokassa olivat Maria & Arvo, minä & Reiska, Iris & Nykänen ja Susanna & Tara.

Ärsyttävän tärähtäneitä kuvia...

Ilmeeni oli näkemisen arvoinen, kun kävi ilmi, että olimme YKKÖSIÄ!! JEE!!

Itse "pääpiru" koirien takaa...

KASVATTAJALUOKKA

301 Kennel Alfa Sagittarius, Tatiana Solovieva Venäjä 6. (6p.)
302 Kennel Bayjet, Susanna Söderholm Nurmijärvi 2. (9p.)
303 Kennel Pikkujalon, Anne Jalonen Nummela 3. (9p.)
304 Kennel Repoketun, Sanna Uhlbäck Kuhmo 4. (8p.)
305 Kennel Slyan, Pia Oilinki Kirkkonummi -
306 Kennel Sucikan, Susanna Ilanen Anttola -
307 Kennel Tomeran, Petti Salonen Kirkkonummi 5. (8p.)
308 Kennel Ylhäis, Iris Klingberg Piikkiö 1. (13p.)

Aika reilulla piste-erolla vielä tuo homma tuotiin kotiin...

Kiitos kaikille minun puolestani tästä! =)

Kotiin viemisiksi meillä olikin sitten noin 20 kiloa ruokaa ja kaikkea muuta kivaa sälää.

Ihana kun odotin Reiskalta jotain ala-arvosta suoritusta ja surkeita arvosteluja, mutta ei mulla ollenkaan ookkaan niin surkee koira kun etukäteen pelkäsin. Ihan hienohan se on =) Ylpeä pitää olla ja toivotaan, että tuohon luonteeseen tulee vielä kehitystä iän karttuessa. Nyt on se hieman hankala parin vuoden pullistelu- ja kokeiluikä päällänsä...

Paljon jäi nyt varmaan mainitsematta, mutta lisäilen sitten jos tulee mieleen jotain juttuja, mitä haluan muistaa vielä jatkossakin...