Unohdin edellisestä kirjoituksesta sen, että olin eilen beussiyhdistyksen syyskokouksessa ja tulin valituksi rotuyhdistyksemme hallituksen jäseneksi yllättävän suurella äänimäärällä. Kiitos luottamuksesta!  Toivottavasti saadaan jotain aikaan kauden aikana!

Mutta tosiaan lauantaina oltiin Ranen kanssa luennolla Tiltun koirakoulun tiloissa. Luennon järjestäjänä oli Helsingin Seudun Kennelpiiri ja luennon piti meidän perjantain treenejä vetävä tokotuomari Pirkko Bellaoui. Paikalla oli myös koira, jonka kanssa Pirkko kisaa evl:ssä, mutta joka ei ole Pirkon koira elikäs Pihla, paremmin tunnettu nimellä Cabaroo Flamin Flamenco. Varma, ihanaluonteinen 10-vuotias kisakoira, joka on useammankin maan tottelevaisuusvalio ja on aktiiviaikoina kuulunut tokon maajoukkueeseen.

Tarkoituksena oli käydä EVL-liikkeitä läpi ja käytiinkin ne kaikki läpi lukuunottamatta paikallaoloja. Oli kyllä hieno katsella todella hyvää koiraa, mutta samalla myös huomasin, ettei sekään täydellinen ole ja teki paljon virheitä ja koitti lusmuilla vähän väliä. Jotenkin tuli semmonen tunne, ettei Reiskalla ihan niin pitkää matkaa olekaan tohon tilaan kun olin kuvitellut. =)

Idari oli hauska: koira meni yhden ryhmäläisen toimiessa liikkeenohjaajana maahan, istumaan ja jäi seisomaan sanan "käsky" jälkeen ennenkuin ohjaaja oli sanonut koiralle käskyä. Eli koiralle oli opetettu idari vain niin, että aina samat liikkeet toistuu ja koira tiesi jo virittelysanasta mitä ollaan tekemässä ja näin ollen ennakoi liikkeen kun ne on kerran aina samalla tapaa menty. Sitten tehtiin pari kertaa niin, että liikkeenohjaaja sanoi "käsky", muttei ollut tarkoitus pysähtyä ja hyvin nopeaan ennakointi loppui. Kyllä vanhakin oppii ;)

Ruutu oli Pihlan lempiliike ja kun sille puhuttiin merkistä, se katsoi merkille ja kun sanottiin ruutu, se katsoi ruutua. Ihanan näköistä touhua. Tosi hienosti myös kykeni hahmottamaan ruudun. Tosi hienoja suorituksia sinne. Lisäksi käytiin läpi ruudun opettamistekniikoita ja yleisimpien virheiden korjaamista. Ohessa käytiin läpi myös merkkiin liittyvät jutut ja sen opettaminen. Merkkiä ei kuulemma ole kovin kiire opettaa koiralle, ruutu olisi kuulemma hyvä jopa opettaa ensin, koska merkin oppiminen on niin nopeaa. Ruutu ja merkki kuitenkin tulisi opettaa erillisinä ja sitten yhdistää niitä siten, että mennään merkille koiran kanssa ja siitä lähetetään ruutuun ja vasta viimeiseksi asiaan yhdistetään se, että mennäänkin merkille ennen ruutua.

Pirkko myös kertoi tokokisojen arvosteluista ja kertoi pääpiirteissään sen, mitä virheitä tulee helpoiten ja miten niitä ehkäistään ja jos virhe kuitenkin tulee, niin paljonko siitä sitten lähtee pisteitä.

Ohjattua noutoa tsekattiin ja koiralla oli ongelmana kapulan pureminen ja välillä väärään suuntaan meneminen ja näihin saatiin vinkkejä mahdollisia samanlaisia ongelmia varten.

Hyppynouto puukapulalla ja siitä jotain pientä vinkkiä saatiin ja Pirkko käski harjoitella tooosi vinoja heittoja, että koira hyppää sen esteen yli, hakee sen kapulan sieltä sivusta ja hyppää vielä takaisin, vaikka suorinta tietä olisi lyhin matka.

Tunnari: tästä puhuttiin paljon ja käytiin läpi erilaisia harjoitusjuttuja. Pihka oli tosi epävarma oman kapulan tuomisesta ja se pitäisi kuulemma jokaisen saada omalle koiralleen tosi varmaksi. Eilenilta sitten kuluikin sen merkeissä, että piilottelin kapulaa Reiskalle mitä ihmeellisimpiin paikkoihin (pirulainen hakee sen mitä ihmeellisimmistä paikoista käsittämättömällä vauhdilla). Sitten käytin koko ajan tunnarin kanssa käskyä "oma". Hämäilin lopuksi ja laitoin tunnarikapulan ja noutokapulan vierekkäin, eipä tuo tunnistanut käskyä ja toi noutokapulan kauheen ilosena...Että tota virikesanaa ja käskysanaa pitää vielä hioa.

Luennolla huomasin tosissaan vasta virikesanojen käytön tärkeyden. Koira oli niin hyvin koulutettu, että virikesana tosiaan kertoi koiralle mitä ollaan tekemässä ja tiesi ne niin hyvin, että tosissaan ennakoi idarissa ja hieman varasteli ruudulle. =)

Nyt vasta tajusin myös vartalon ja vartaloapujen idean. Pirkko näytti seisovan ihan suorassa ja kivasti, mutta koira tuli perusasentoon Pirkon taakse. Ihmeteltiin, että mistä tämä johtuu, niin Pirkko kertoi pitäneensä olkapäätään muutaman sentin taempana kuin normaalisti ja koira reagoi sitten tähän. Ihan uskomaton huomiokyky koiralla! =) tuohon pisteeseen olisi hieno päästä oman koiran kanssa. Joskus. Ehkä.

Luennolla sai irti tosi paljon ja vaikka liikkeet olivatkin EVL:n, niin sain paljon harjoitusvinkkejä ja vinkkejä muutenkin siihen, miten lähtee muutamia juttuja työstämään eteenpäin ja erittäin kiinnostuneena ja "valaistuneena" tuo isäntäkin luennolla istui. Ihan loistava. Tällaisille kun pääsisi useammin.