^ Diettaava pappakoira

Eilenaamulla herättiin tosi aikasin ottaen huomioon että oli sunnuntai. Kiikutettiin pojat ohimennen mun vanhemmille hoitoon ja suunnattiin auton nokka kohti Lahtea ja Salpausselän Kennelpiirihallia. Päivän aiheena oli luento MH-luonnekuvauksesta ja luonnetestillä. Luento oli tarkotettu ensisijaisesti beussikasvattajille (joita olikin ihan kivasti paikalla) ja beussiomistajille.

Alkuun saimme kuulla markkinointipuheen luennon sponsorin edustajalta ja sitten päästiin itse asiaan. Mikael Laine (MH-luonnekuvaaja ja luonnetestituomari) piti luennon kertoen ensin MH-luonnekuvauksen sisällöstä ja tulosten kertomasta. Tämän jälkeen kuulimme luonnetestin sisällöstä ja tuloksien lukemisesta. Mielenkiintoista oli kun näimme kahden + 200 pistettä saaneen koiran osa-alueet. Toinen koira oli selkeästi osa-alueiden perusteella kävelevä aikapommi ja toinen oikein miellyttävän lapasen olonen  Testin loppupistemäärähän ei kerro oikein mitään, testi pitäisi itse nähdä tai sitten ainakin nähdä osa-aluepisteytykset, jotta voisi jotain sanoa testistä.

Suositeltiin, että koiria vietäisiin mahdollisimman nuorena molempiin testeihin, jotta mahdollinen koulutus ei näkyisi. Itse jäin kuitenkin tuon jälkeen miettimään sitä, että mitä tapahtuu nuorelle koiralle, jos se pistetään päättämään ja ratkomaan asioita, joita normaalisti omistaja hoitaisi koiran puolesta. Tämä siis silloin kun koira on vielä kehittymisasteessa tuolta pääkopaltaan. Kyseenalaistuuko laumajärjestys?

Näimme tutkimustulosta erilaisten asioiden periytyvyyksistä, esim. lonkat ja kyynärät periytyvät 20 prosenttisesti vanhemmilta, arkuus puolestaan yli 60 prosenttisesti ja jos arkuus tulee emältä, niin kertoimet ovat vieläkin voimakkaammat koska emä opettaa pentuset käyttäytymään tietyllä tapaa ja vahvistaa käytöstä. Näistä jutuista on tehty väitöskirja, mutten ole sitä vielä löytäny netistä...etsinnät jatkuvat...

Netistä löysin kuitenkin kertoimia näiden periytyvyydelle:

• leikki 37%
 
• saalistus/tarttumisote 43%
 
• pelko 52%
 
• puolustus 36%
 
• kontaktinotto 41%
 
• uteliaisuus 40%
 
Luennolla käytettiin myös paljon aikaa beussien MH-luonnekuvausten tulosten tutkimiseen ja luonnetestitulosten tutkimiseen. Beusseja on MH:ssa käynyt vasta 9 kpl, joten niistä ei kovin luotettavaa tietoa vielä saada, mutta näiden 9:n keskiarvotulokset ovat samoilla linjoilla kuin ruotsalaisten beussien keskiarvot ja palveluskoirarotujen keskiarvot. Ruotsissahan beusseja on testattu paljon. Luonnetestissä on 1987-2006 käynyt noin 200 beussia, jotka oli jaoteltu syntymävuosien perusteella kahteen ryhmään. Tämän jälkeen tehtiin vertailua ryhmien välillä ja peilattiin tuloksia jalostuksen tavoiteohjelman lukuihin. Mielenkiintoista oli sinänsä, että muutama ominaisuus oli "romahtanut" aika rajusti. Esimerkiksi luoksepäästävyys oli huonontunut useamman prosentin ja laukausarkuus oli lisääntynyt muistaakseni neljästä prosentista kahdeksaan, joka on jo aika hälyyttävää. Tätä seuraa tietenkin siitä, että kasvatuksessa on panostettu ulkonäköön ja näyttelymenestykseen, jonka johdosta palveluskoiraominaisuudet lienevät jääneet varjoon haluttujen ominaisuuksien periytyvyyttä mietittäessä.

Muutama muukin luonneominaisuus oli erittäin hälyyttävästi huonontunut, mutta kun muisti on lyhyt ja pätkivä, niin en muista mitä ominaisuuksia ne nyt sitten ol...

Tilastoa löytyi myös syyskuun epävirallisesta jalostustarkastuksesta, jossa ERIn ulkomuodosta saaneita koiria oli 75 % koirista. Luonteesta ERIä vastaavat 8-8-8 - tuloksen oli muistaakseni saanut 12 koiraa, joka lieni 7 % kieppeissä. Tässä tämä on aika hyvin esitetty tämä rodun nykytila. Paljon on kuitenkin koiria, joita ei koskaan käytetä missään (esim. meidän luksusluonteella varustettu paukkuarka pappis), niin tilastot ovat siinä mielessä mielestäni hataria todenperäisyydeltään, että kun näistä "eikäytetämissään" koirista ei ole tietoa, niin ne eivät anna omaa lisäänsä tilastoihin...Ilmaisen varmaan niin, ettei kukaan ymmärrä pointtiani, mutta kumminkin  Hyvää keskustelua luennolla saatiin myös tuosta syyskuisesta tapahtumasta ja sen jälkeisestä polemiikista. Että kun tapahtuman jälkeen about kaikki koirat haukuttiin luonteiltaan paskoiksi, niin kuka jatkossa jaksaa ja haluaa viedä koiriaan tuommoiseen tapahtumaan?! Eli sitä lisäinfoa esim. kasvattajille ei tule rodun luonteesta. Positiivista kannustamista koiranomistajille sanon minä!  Lisäksi viitattiin siihen, että tuo syyskuinen oli vain yhden tuomarin mielipide koirien luonteesta ja muutama koira, joka on osoittanut luonteensa "hyvyyden" NE:ssä tai luonnetestissä tai jossain muualle sai huonot pisteet. Makuasioita? Toivottavasti kuitenkin herättää lisää kysymyksiä ja ajatuksia ja keskustelua!!

Oltiin kyllä isännän kanssa kotimatkalla vallan onnellisia siitä ettei olla kasvattajia. Ihan liikaa aivotyötä teettäis, liikaa vastuuta ja sit me ei kuitenkaan nähtäis ketään pennunostajaa tarpeeksi hyväksi meidän pentusille ja meillä olis koko yksiö täynnä koiranpentusia...  

Luento oli kyllä oikein hyvä ja lisää tällasia! Asiat on kuitenkin niin MIELENKIINTOSIA ettei tosikaan!! Tietenkin pojatkin olivat tyytyväisiä sitten kun saivat kunnon sponsorituliaissäkit kun niitä mentiin hakemaan.

Tällä viikolla vietänkin sitten poikien kanssa viimeistä viikkoa suuressa cityssä, perjantaina pitäisi olla romut poissa kämpästä ja muuttokuorma kohti pöndeä. Toki perjantaina on tentti, johon pitäisi myös lukea siivoamisen ja pakkaamisen lomassa. Töissäkin pitäisi siivota ja tyhjentää pöytä, harmi kun juuri ennen lähtöäni sain 24 tuumaisen näytön tietokoneeseeni. Ensi viikko sitten on maanantaita lukuunottamatta lomaa ja saadaan poikien kanssa jatkaa totuttelua uuteen kotiin ja ympäristöön ja jos vaikka taas tuon pappiksen kanssa piipahtais eläinlääkärissä... HUOH!

Ja hei - osa ylläolevasta tuli luennolta ja osa on mun omaa mietintöä. MUN. Ei pidä sitten syytellä tästä kirjotuksesta kuin MUA ja MUN mielipiteitä.