Viikonloppu meni varsin nopeasti. Perjantaina Ranen sukulaispoppoo oli käymässä kylässä ja lauantaina olin beussiyhdistyksen järjestämässä MH-luonnekuvauksessa  Lempäälässä katsomassa kuvauksia ja laittamassa kuvausväelle ruokaa. Olipa mielenkiintoinen päivä ja mielenkiintoista oli nähdä koirien käyttäytymistä eri tilanteissa.

Sunnuntaina Lempäälään suunnattiin isännän ja poikien kera. Olin ilmoittanut molemmat pojat kuvaukseen, ihan vain mielenkiinnosta niiden reaktioita kohtaan ja saadakseni itselleni lisää tietoa poikien käyttäytymisestä oudoissa tilanteissa. Aamutuimaan kerettiin näkemään Reiskan tädin Taran luonnekuvaus ja sitten olikin vuorossa meidän pappakoira Kyttä.

Etukäteen oli pieniä ajatuksenpoikasia siitä, miten Kyttä käyttäytyisi mahdollisesti missäkin tilanteessa, mutta mistään en voinut olla oikein varma kun Kyttä nyt on Kyttä ja siitä ei oikein ota selkoa. Leikkiin sen tiesin ryhtyvän, oletin myös, että viehettä se ajaa, etäleikkiin sen oletin osallistuvan innoissaan. Oletin myös, että haalarin päälle se käy, säikähtää kunnolla räminää ja käy aaveiden päälle tai ainakin rähjää niille kunnolla. Kytän mielestä kun hyökkäys on se kaikkein paras puolustus kaikkea epäilyttävää kohtaan. Laukauksesta päätin (keskusteltuani isännän kanssa) luopua kokonaan hyvän syyn johdosta ja tästä syystä tulee juttua sitten myöhemmin... ;)

Ihan kaikki ei mennyt niin kuin olin uumoillut, mutta kokonaisuutena olin erittäin positiivisesti yllättynyt otukseen! =) On meillä hieno papparainen!!! =D

Kuvaajina Carina Timberg ja Marina Bast. Testinohjaajana Pirjo Kelloperä. Kaikki koirille entuudestaan täysin vieraita tyyppejä.

1 a KONTAKTI: Tervehtiminen: Hyväksyy kontaktin vastaamatta siihen, ei väistä

Tämä heti yllätti, mutta pappa oli vähän ihmeissään siitä mihin oli joutunut eikä jotenkin noteerannut testinohjaaja ollenkaan, vaikka normaalisti tervehtii kovinkin iloisesti ihmisiä

1 b KONTAKTI: Yhteistyö: Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut TO:sta

Tämä meni oletetusti, tosin Kyttis ei vielä tässä vaiheessa ollut kenestäkään muustakaan kiinnostunut ja kovin iloisesti kyllä lähti TO:n matkaan ja jätti minut ihan kuin nallin kalliolle ;)

1 c KONTAKTI: Käsittely: Hyväksyy käsittelyn

Tässä oli edelleen ihmeissään, mutta ei haitannut pieni koskettelu ja hampaiden katsonta

2 a LEIKKI 1: Leikkihalu: Leikkii - aktiviisuus lisääntyy / vähenee

2 b LEIKKI 1: Tarttuminen: Tarttuu heti koko suulla

Pappa on pappa ja pappa rrrrakastaa patukkaa ;)

2 c LEIKKI 1: Puruote ja taisteluhalu: Tarttuu heti koko suulla, vetää vastaan kunnes TO ravistaa

Pappiksen lempipuuhaa, ihan sama ketä on "haastajana". TO kommentoi minulle leikin jälkeen, että ei ensin ollut viitsinyt katsoa koiraa silmiin kun ei ollut tiennyt miten koira reagoi, mutta sitten oli ilmeisesti katsonut silmiin ja pappishan siitä aina saa lisää draivia puuhaan ;)

3 a TAKAA-AJO: Ei aloita.

Yllätyin, pappis (katsoin ja varmistuin vielä videolta) näki tai ainakin kuuli vieheen menon ja tuijotti sitä, muttei sitten ollut siitä kiinnostunut niin paljon, että olisi perään lähtenyt. Meni puskaan syömään ruohoa.

3 b TARTTUMINEN: Ei kiinnostu saaliista / Ei juokse perään

4. AKTIVITEETTITASO: Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja

Puskassa oli lauantaista asti ollut "jäynänä" jalkapallo. Kyttä oli kahden päivän aikana ilmeisesti ainoa koira, joka pallon huomasi ja pappa siis huomasi sen ensimmäisenä kun puskaan mentiin. Siinä vähän aikaa puuhasteli iteksiin pallon kanssa ja koitti, että jos minä innostuisin pelaamaan palloa, mutta kun en innostunut, niin pappa alkoi syömään ruohoa. Kolme minuuttia on muuten hemmetin pitkä aika seistä vaan paikallaan ja katsella puun latvoja ja kuunnella kun koira antaumuksella syö ruohoa!

5 a ETÄLEIKKI: Kiinnostus: Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja

5 b ETÄLEIKKI: Uhka / aggressio: Ei osoita uhkauseleitä

5 c ETÄLEIKKI: Uteliaisuus: Ei saavu avustajan luo

Kun päästin papan irti, se lähti tosi paljon vasemmalle ja ajattelin sen kiertävän kaukaa avustajan luo, mutta sieltä se tulikin takaisin, piipahti vähän yleisön luona ja sen jälkeen löysi vesikourun ja meni juomaan. Ei minkäänlaista inspiraatiota lähteä avustajan luo ja tämä yllätti tosi kovin minut. Olin ollut aivan varma, että pappa menee salamana avustajan luo ja leikkii. Ehkei sitten tajunnut patukkaa tai sitten ei vaan viitsinyt nähdä vaivaa, tiedä häntä.

5 d ETÄLEIKKI: Leikkihalu: Ei osoita kiinnostusta

5 e ETÄLEIKKI: Yhteistyö: Ei osoita kiinnostusta.

6 a YLLÄTYS: Pelko: Ei pysähdy tai pysähtyy nopeasti

Haalari otti ja rävähti ylös, pappa hieman hidasti kulkuaan (katsoin videolta) ja käveli suoraan haalarille, haistoi ja se oli papan mielestä siinä ja sitten voitiin taas suunnitella ruohon syömistä... ;) Mallisuoritus, ihan kuin oppikirjasta =D

6 b YLLÄTYS: Puolustus / aggressio: Ei osoita uhkauseleitä

6 c YLLÄTYS: Uteliaisuus: Menee haalarin luo ilman ohjaajan apua

6 d YLLÄTYS: Jäljellejäävä pelko: Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä

6 e YLLÄTYS: Jäljellejäävä kiinnostus: Ei osoita kiinnostusta haalariin

Haalarin jälkeen olin itse ihan ihmeissäni, että hemmetti soikoon papparaista!! ;) Olin ollut ihan varma, että se saa sätkyn ja käy haalarin päälle, mutta papan mielestä tää oli jotenkin piisofkeik juttu, ei mitään tavallisuudesta poikkeevaa ilmeisesti.

7 a ÄÄNIHERKKYYS: Pelko: Kyykistyy ja pysähtyy

7 b ÄÄNIHERKKYYS: Uteliaisuus: Menee räminälaitteen luo ilman apua

7 c ÄÄNIHERKKYYS: Jäljellejäävä pelko: Ei minkääanlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä

7 d ÄÄNIHERKKYYS: Jäljellejäävä kiinnostus: Pysähtyy, haistelee tai katselee laitetta yhdellä ohituskerralla

Räminälaitteella pappa hetken pienen ihmetteli, että mikäs juttu tää nyt on ja meni sitten heti iteksiin kattomaan ja sen jälkeen se olikin ihan tylsä juttu, joka ei jaksanu enää kiinnostaa. =) Tässä olin vähän uumoillut, että pappa saattais säikähtää enemmän, muttei se sit mitn säikähtäny.

8 a AAVEET: Puolustus / Aggressio: Ei osoita uhkauseleitä

Aaveista olin ihan varma tosiaan, että pappa rähjää niille ja koittaa käydä päälle. Oli tosi suuri yllätys, ettei se pitänyt niitä minään eikä sitä jaksanut suuremmin aaveet kiinnostaa. Se ensin ihmetteli niitä, mutta kun totesi tosiaan, että ihan vaarattomia möykkyjä ovat, niin alkoi sitten syömään antaumuksella ruohoa. Kun päästin koiran irti se taisi syödä ruohoa vaan. Kun itse lähdin kohti aaveita, pappa huomasi aaveiden takana olevan metsikön ja lähti sinne rallattelemaan omiaan ;) Tuli sieltä onneksi pois käskystä ja muutenkin itse koko testin ajan oli hyvin kuulolla ja totteli minua toisin kuin esims kotona tai jossain muualla ja ainoastaan etukäteen stressasinkin sitä, että saanko sen kiinni vai meneekö koko testi papan rallatteluksi. Ei mennyt, onneksi ;)

Kun menin aaveiden luo ja huutelin pappaa ja otin aaveelta hupun pois, niin pappa tulla rallatteli paikalla, nuuhkaisi aavetta ja rallatteli menemään edelleen, sukkuloi jopa muutamaan kertaan minun ja aaveen välistä (väli oli hyvin pieni, juuri papan mentävä), ilmeisen kiva pujottelurata ;) Ei voinut muuta kun nauraa. Kalastelin papparaisen sitten kiinni kun se oli vähän nuuhkaissut molempia aaveita ja suihkinut aikansa menemään.

8 b AAVEET: Tarkkaavaisuus: Katselee aaveita silloin tällöin

8 c AAVEET: Pelko: On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, pientä välimatkanottoa

8 d AAVEET: Uteliaisuus: Menee katsomaan kun ohjaaja on ottanut avustajalta hupun pois

8 e AAVEET: Kontaktinotto aaveeseen: Ottaa itse kontaktia aaveeseen

9 a LEIKKI 2: Leikkihalu: Leikkii - aktiivisuus lisääntyy / vähenee

Edelleen papan mielestä superihanaa kun saa leikkiä ja sitten kun minä leikitin pappaa, niin se oli ihan onnessaan kiinni patukassa. JEEJEE oli papan mielestä kivaa eikä ollenkaan ressannut eikä tullut paineita =D

9 b LEIKKI 2: Tarttuminen: Tarttuu heti koko suulla

10. AMPUMINEN: Ohjaaja luopuu ampumisesta

Koiria ei muuten oltu treenattu millään tapaa kuvausta varten! Vähän sain sen käsityksen, että oltais mukamas pappaa treenattu ton leikkimisen osalta, mutta se nyt on aina luonnostaan leikkiny niin kun se leikkii ja sen kanssa on leikitty ihan yhtä paljon tai vähemmänkin kun Reiskan kanssa, joten vrt. Reiskan tulos leikissä.

Olin ihan superonnellinen ja ylpeä papan hienoista reaktioista vaikkakin jäin vähän ihmettelemään papan reagoimattomuutta muutamissa jutuissa. Kuvaajat tosin sanoivat, että a) pappa ei näytä 8-vuotiaalta eikä myöskään vaikuta siltä b) tuon ikäinen ja elämää nähnyt koira ei jaksa välttämättä kiinnostua kaikista mahdollisista hömpöttelyistä ja sen takia ei välttämättä mennyt etäleikkiin ja vieheelle.

Kyttä ja Reiska olivat molemmat siitä jänniä, ettei niitä passiivisena seissyt yleisö kiinnostanut, ei vaikka rakas isäntä oli siellä ihan eturivissä kameran kanssa. Tämä yllätti suuresti kun olin ajatellut molempien käyvän isäntää moikkailemassa ja Reiskan menevän isännän luo turvaan kun tulee jotain pelottavaa. Ei mennyt taaskaan niin kuin olin ajatellut ja hyvä niin! =)

Kytän osalta olin ihan järkyttynyt kun kuvaajat totesivat, ettei koirasta löydy aggressiota kaivamallakaan ja minun mielestä Kyttä on kovin terävä ja aggressiopainotteinen koira. Ei papparaisen mielestä ilmeisesti ollut mitään niin ihmeellistä, että olisi pitänyt olla tosissaan. Kuvaajat myös sanoivat, että Kyttä ei pelkää mitään ja siinä olen aivan samaa mieltä, jollei oteta mukaan lukuun ukkosta tai sen kaltaisia ääniä ja sitä emme saaneet kuulla eilen ;) Papparaisen palautumiskyky oli tosi hyvä joka jutun jälkeen, tosin vähän ihmeissään se tuntui olevan, ihan kuin ei ois tajunnu, että mitä hittoo me täällä tehdään ja mitä te oikein sekoilette ihme ylläreittenne kanssa.

Pappa rakas

Molempien meidän miekkosten suoritukset on videolla ja niitä eilen Minnan kanssa jo ihmeteltiinkin ja analysoitiin, nyt pitäis ehkä koostaa niistä videoista joku pätkä ja tunkee se jonnekkin esille, mutta se lienee isännän juttuja, sitä odotellessa =)

Reinomiehen vuoro oli iltapäivästä ja oltiin koko päivä saatu katsella erilaisia suorituksia. Reiskanhan oletin tuntevani läpikotaisin, mutta aiheutti sekin pentele ylläreitä, positiivisia sellaisia. Se oli koko testin ajan parempi kuin oletin ja sen palautumiskyky oli ihan mieletön, ei se mistään stressannut mitään jälkeenpäin. Tilanne oli siinä ja sitten se oli Reinon mielestä ohi ja uusia haasteita kohden vaan =) Reiska tuntui olevan juuri sopivassa iässä kuvauksen kannalta. Normaalistihan suositellaan kuvattavan nuorempia koiria, mutta Reiska nyt on aikuistunut joka suhteessa tosi hitaasti, joten se lienee samalla tasolla nyt kuin monet ovat vuoden, parin iässä. =) Se oli myös hyvä juttu, että itse olin nähnyt tosi paljon kuvauksia ja ollut jo Kytän kanssa ja olin itse tosi varma kaikissa tilanteissa eikä edes itse asiassa jännittänyt, niin Reiskan kannalta se oli hyvä asia, koska olisi häiriintynyt minun jännityksestäni.

a KONTAKTI: Tervehtiminen: Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen

Meni siis ihan reippaasti testinohjaajan luo haistelemaan

1 b KONTAKTI: Yhteistyö: Lähtee mukaan haluttomasti

En uskonutkaan, että se kovin innokkaasti olisi mihinkään vieraan ihmisen kanssa menossa luotani, mutta yllättävän hyvin läks

1 c KONTAKTI: Käsittely: Väistää tai hakee tukea ohjaajasta.

Meni hyvin Reiskaksi ;)

2 a LEIKKI 1: Ei leiki - osoittaa kiinnostusta

Innostui kovasti aina kun patukka oli minulla, hyppeli vieressäni kun patukan heitin TO:lle. Ei mennyt TO:n lähelle kuitenkaan. Ihan Reiskamainen suoritus, miksi pitäisikään ventovieraiden tyyppien kanssa leikkiä

2 b LEIKKI 1: Tarttuminen: Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla

Reiskamainen toiminta ;) Tuo lelun kyllä hienosti minulle, mamman pieni noutaja ;)

2 c LEIKKI 1: Puruote ja taisteluhalu: Ei tartu esineeseen

Tämä ei ollut ollenkaan yllättävää, vaan ihan Reiskamaista. Ei kiinnostu vieraiden kanssa leikkimisestä ja se on monet kerrat nähty koulutuskentillä.

3 a TAKAA-AJO: Aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista

Tämä meni juurikin niin kuin ajattelinkin, toisella kerralla paremmin =)

3 b TARTTUMINEN: Tarttuu heti saaliiseen, mutta irrottaa

Ekalla kerralla kävi vaan ihmettelemässä saalista, toisella kertaa häntä tötteröllä ja hiukka ylpeellä ilmeellä toi sen mulle, mutta ei tuonut sitä jossain säädetyssä ajassa, niin ei näy tuossa tuloksessa.

4. AKTIVITEETTITASO: Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja

Kolmen minuutin ravitseva lounas ruohosta. =D

5 a ETÄLEIKKI: Kiinnostus: Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja

5 b ETÄLEIKKI: Uhka / aggressio: Ei osoita uhkauseleitä

5 c ETÄLEIKKI: Uteliaisuus: Saapuu avustajan luo epäröiden tai viiveellä

Yllätyin, että Reiska ylipäänsä lähti katsomaan tilannetta ja että mikä juttu tää nyt onkaan. Pomppi siis avustajan luo ihmettelemään.

5 d ETÄLEIKKI: Leikkihalu: Ei leiki - osoittaa kiinnostusta

5 e ETÄLEIKKI: Yhteistyö: On kiinnostunut leikkivästä avustajasta.

Haukkua räksytti avustajan edessä ja laittoi itseään leikkiasentoon ihan kun mm. kotonakin.

6 a YLLÄTYS: Pelko: Pakenee enintään 5 metriä

6 b YLLÄTYS: Puolustus / aggressio: Ei osoita uhkauseleitä

6 c YLLÄTYS: Uteliaisuus: Menee haalarin luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa

6 d YLLÄTYS: Jäljellejäävä pelko: Pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu kerran, pienenee toisen ohituskerran jälkeen

6 e YLLÄTYS: Jäljellejäävä kiinnostus: Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla

Reiska selvitti haalarin tosi mallikkaasti, ensin säikähti, muttei mihinkään kauas lähteny, ihmetteli ja kun totes, että mun mielestä haalari on ok, niin se on sitten Reinonkin mielestä. =D

7 a ÄÄNIHERKKYYS: Pelko: Väistää kääntämättä pois katsettaan

7 b ÄÄNIHERKKYYS: Uteliaisuus: Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja on edennyt puoliväliin

7 c ÄÄNIHERKKYYS: Jäljellejäävä pelko: Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä

7 d ÄÄNIHERKKYYS: Jäljellejäävä kiinnostus: Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

Räminästä Reiska oli sitä mieltä, että "huih hemmetti mikäs tää oli? jaa ei tässä ollukkaan mitään" =)

8 a AAVEET: Puolustus / Aggressio: Ei osoita uhkauseleitä 

 

8 b AAVEET: Tarkkaavaisuus: Katselee aaveita silloin tällöin

8 c AAVEET: Pelko: On ohjaajan edessä tai sivulla

8 d AAVEET: Uteliaisuus: Menee katsomaan kun ohjaaja on ottanut avustajalta hupun pois

8 e AAVEET: Kontaktinotto aaveeseen: Ottaa itse kontaktia aaveeseen

Reiska reagoi Kytän kanssa hyvin samalla tapaa aaveisiin, vahtasi aaveita enemmän kun Kyttä, mutta myöskin ei pitänyt niitä minään kun eivät käyttäytyneet uhkaavasti. Itsehän oli etukäteen ajatellut, että Reiska haukkuu kovasti niitä. Ei kuitenkaan haukkunut eikä myöskään ollut tunnetta, että Reiska jättäisi minut yksin, oikea vahtikoira siis kun ei poistu mamman rinnalta =) Reiska tuli myös tosi reippaasti katsomaan aaveita kun olin vähän pelännyt, ettei sitä jaksa aaveet kiinnostaa niin paljon, että se katsomaan asti tulisi. Tyytyväinen =)

9 a LEIKKI 2: Leikkihalu: Ei leiki - osoittaa kiinnostusta

9 b LEIKKI 2: Tarttuminen: Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla

Leikki meni hyvin samoin kuin ensimmäinen leikki, minun kanssani leikki tosi kivasti noin niinko Reiskaksi ;)

AMPUMINEN: Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön

Näinhän sen pitikin olla. =D

Reiska aiheutti kovasti positiivisia yllätyksiä mammalle ja olin tosi tyytyväinen siihen ja etenkin sen palautumiskykyyn - sehän ei kuormittunut missään ja palautuminen oli siis salamannopeaa! =) Ei se ookkaan pöllömpi piski ;)

Tuomareiden kommenteista muistan sen, että ei ole aggressiota kaivamallakaan kuten ei siis ollut Kytälläkään. Mamman poika eli ei oikein kiinnostu leikkimisestä muiden kanssa ja hakee musta tukea, turvaa ja ohjeita. Sellanenhan Reiska on ja semmosena sen haluan pysyvänkin =)

Mamman pieni neuvoa kysyvä miekkonen =) 

MH-luonnekuvaus oli hyvin järjestetty, aikataulu suurinpiirtein piti ja olin muutenkin oikein positiivisesti yllättynyt siitä, miten kiva tapahtuma kuvaus oli! =) Ehkäpä jatkossa seuraavien piskien kanssa uudelleen, sen verran positiivinen kokemus oli =) Kiva myös nähdä kaikkia tuttuja ja tutustua uusiin immeisiin! =)