Lauantaina 14.5. päänäyttelyn jälkeen osallistuimme isännän kanssa ranskalaisten beussien erikoistuomarien kanssa illalliselle ja keskustelutilaisuuteen rodun tilasta. Se olikin ehkä parasta antia viikonlopussa Reinon pienen menestyksen lisäksi. Tässäpä jokunen kommentti illasta:

Tuomarit kehuivat kovin hyvää ilmapiiriä näyttelypaikalla. Ulkomuodoista: nartut olivat yhdenmukaisempia kuin urokset. Koirien päissä oli jonkin verran virheitä: osa oli liian siroja, kunnon otsapenkereet puuttuivat joiltakin, pään linjat eivät olleet yhdenmukaisia (myönsivät ongelman olevan sama myös Ranskassa), huulet olivat joillain liian voimakkaita sekä pigmenttiä puuttui joiltakin yksilöiltä. Rungoissa ei ollut ongelmia, koirat olivat hyvin rakentuneita. Takakulmaukset olivat erityisen huonoja ja niihin tulisi jalostuksessa kiinnittää huomiota (beussin tulisi pystyä ravaamaan 80-100 kilometriä päivässä ja huonoilla takakulmauksilla ei tuollaisia matkoja juosta). Lapaosat olivat hyviä, ehkä jopa parempia kuin Ranskassa. Hyvä etuosa ja huono takaosa aiheuttavat kuitenkin peitsausta, mitä monet koirat tekivät mielellään kehässäkin. Nartut olivat pieniä ja urokset vähän liiankin isoja, tosin kuulemma sama ongelma on Ranskassa. Panardismi oli voimakasta useilla koirilla. Tuomarit näkivät hyvin vähän tehokkaita liikkeitä. Hännät olivat iloisia, harvalla koiralla oli hyvä hännän kanto. Tuomarit painottivatkin, että koira tulee esittää niin, että se katsoo eteenpäin, koiran ei tule katsoa esim. juostessa esittäjää. Pohjavillaa (mitä viimeksi koirilta puuttui) oli tällä kertaa, tosin joillain oli vähemmän ja joillain vähän enemmän. Joillain yksilöillä oli myös liian lyhyt turkki. Tuomarit sanoivatkin, että välttävät beussiensa pesua ja kampausta. Rotua ei kuitenkaan ole jalostettu niin, että jotain osa-aluetta ulkonäöstä olisi liioiteltu, joten rodun yleinen terveystilanne Ranskassa on hyvä. Harlekiinien värit olivat lauantaina puutteellisia, Ranskassakaan tosin ei ole tällä hetkellä hyviä harlekiineja.

Luonteesta:

Koirilla oli erinomainen kontakti omiin ihmisiinsä, parempi kuin mitä näkevät Ranskassa. Työkoiran tärkein ominaisuus ja piirre on kumppanuus oman ihmisen kanssa ja tästä suomalaiset saivat positiivista palautetta, että tämän asian kanssa kaikki on kunnossa. Tasapainoinen koira olisi luonteen jalostamisen tavoitteena. Reagoinneista jalostustarkastuksen osioihin: koira ei saa osoittaa hämmennystä uhassa. Laukauksissa ei ollut lauantain koirien osalta mitään hälyyttävää näkyvissä. Patukkaan reagoitiin voimakkaammin kuin muihin osa-alueisiin, tämä on tuomarin mukaan enemmänkin opittua käytöstä kuin luontaista. Koirille oli opetettu patukkauhkaa ja osiossa valitettavasti näkyi koulutus. Uhassa koiria oli kahdenlaisia: toiset menevät omistajan taakse ja toiset jäävät omistajan eteen puolustamaan. Koiran ei kuitenkaan tulisi puolustaa ohjaajaa, koska ohjaajan tulisi puolustaa koiraansa! :) Tuomari kertoi, että hänelle katsekontakti koiraan on tärkeämpi kuin patukka, koska patukkaan monet ovat ehdollistuneet jo etukäteen. Jos koira joutuu epäilemään katsekontaktissa, niin se tuomarin mukaan luonnollisesti osoittaa jo heikkoutta.

Jalostuksesta sun muusta:

Tulisi painottaa työominaisuuksien (paimennus) säilyttämistä. Vallalla tällä hetkellä beussipiireissä harrastuskoirien (esim. RING) jalostaminen, jonka oletetaan olevan tilapäinen trendi kunnes taas aletaan jalostamaan paimennusominaisuuksia. Tuomarit jalostuksellisesti olivat sitä mieltä, että työominaisuus kannattaa laittaa ulkonäön edelle jalostusvalintoja suunnitellessa. Harrastekoirissa tosin ainakin Ranskassa ollaan menty liiallisuuksiin. Beussista ei haluta RING tms. koiraa, ei ole toivottavia beussille ne ominaisuudet mitkä ovat hyvän RING-koiran ominaisuuksia. Paimennusominaisuuksia tulisi vaalia. Mr. Kerfriden suositteli jättämään huomiotta jalostuksessa muut kuin takakulmaukset, joita tulee parantaa ja joihin tulee keskittyä. Takakannuksista sanoivat, että niissä ei tarvitse olla luita eikä niitä luita Ranskassakaan vaadita. Korvat ovat kuten Ranskassakin: kaikenlaista näkyy ja tämä ei ole tuomareiden mielestä merkittävä asia. Pointtina olisi, että tietyntyyppisessä päässä olisi siihen sopivat korvat.