Iltasella köröteltiin isännän ja Reinomiehen kanssa Ouluun tokokokeilemaan. Tuomarina kokeessa oli Piritta Pärssinen, joka oli varsin tiukka, mutta kuitenkin todella mukava ja reilu. Tykkäsin. :) Turhasta ei pisteitä jaeltu, vaan ne oli ansaittava. Turhasta ei myöskään rokotettu ja tuomari perusteli kaikki pisteensä ja tästähän minä tykkäsin. Sää oli ihanteellinen tokosää. Aurinko paistoi, mutta myös tuulta oli niin paljon, että itikoita ei ollut paikalla kuin ihan satunnaisia kappaleita.

Avoin luokka oli viimeisenä luokkana, muutenkin oli pienin koe missä oltiin ikinä oltu ja koirakoita oli kokeessa vain 14. Koepaikka oli todella mukava hiekkakenttä, jota ympäröi pieni metsikkö, jonka takana oli joka suunnassa asuinaluetta. Ihmiset koepaikalla olivat todella mukavia ja avoimia, aivan erilaisia kuin etelän immeiset, mutta niinhän se menee muutenkin, että täällä on mukavampaa porukkaa kuin etelässä. Tuloksia odotellessa kaikki kilpakumppanit olivat ihan täpinöissään siitä, miten hyvin meillä meni ja miten meille taatusti tulee ykköstulos. Koitettiin sitten toppuutella, ettei ole tulossa, sen verran seurasin pisteitä itsekin. Taso ei kyllä missään luokassa ollut kovin päätähuimaava, monesta koirakosta tuli tunne, että koirakko tuli kokeilemaan tasoaan, mutta tiedä häntä sitten.

Itse poikien suoritukseen: paikallamakuussa piilo oli autojen takana. Tämä ei ole hyvä Reiskalle, joka ilmeisesti luulee, että kun ohjaaja menee auton taakse, niin ohjaaja myös lähtee sillä autolla. Reiska makasi maksimissaan puoli minuuttia ja nousi sitten istumaan. Pelkäsin jo, että lähtee etsimään Ranea, mutta onneksi suvaitsi tönöttää paikallaan. Tätä pitäisi harjoitella hirmuisesti tai sitten toivoa, että jatkossa kokeissa ei piilo ole autojen takana.

Seuraamiskaavio oli jotain BH-kaavion pituinen eli tooooosi pitkä. Rane oli onnistunut saamaan Reiskan hyvään vireeseen ja seuraaminen oli aika hyvän näköistä. Hetkittäin Reiskan kontakti herpaantui, mutta paikka oli melko hyvä koko ajan eikä miekkonen edistellyt niin pahasti kuin yleensä. Hieman kaukana sivusuunnassa Ranesta Reiska kuitenkin oli. Kaikki perusasennot miekkonen teki ja käännökset oli ihan hyviä mielestäni. Tuomarin mielestä seuraaminen oli hetkittäin ailahtelevaa, joka oli kyllä toisaalta varsin osuvasti sanottu.

Maahanmeno oli ihan hyvä, hieman Reiskamaisen hidas ja Reino otti muutaman askeleen käskyn jälkeen. Luoksetulossa Reiska ottikin tapansa mukaan useammankin askeleen käskyn saatuaan ja tästä pistemenetykset (tuli tuomarin mukaan kolme omaa mittaansa eteenpäin).

Seisominen oli hyvä, yllättäen. Treeneissähän tämä ei oikein aina toimi. Otti jokusen askeleen ja jäi paikalleen eikä hievahtanutkaan sen jälkeen. Hieno!

Noudossa Reiska kirmasi kapulalle, heitätti sitä vähän eteenpäin etutassuilla, haki sen ja toi. Perusasento oli Ranen selän takana jännästi (isäntä taisi vähän ihmetellä, että missä se koira on kun liikkuri käski ottaa koiralta kapulan) ja pyöritteli kapulaa suussa oikein hartaudella.

Kaukoissa ensimmäisessä istumaan nousussa sattui juurikin katsomaan minua kun Rane antoi käskyn. Ei noussut vaan Ranen piti antaa toinen käsky, jolla nousi. Toisessa istumaan nousussa sama juttu. Hypähteli myös hieman eteenpäin vaihtoja tehdessä.

Estehyppy: Reiska käskystä hyppäsi yli, ei istunut käskystä, Rane jäi odottamaan, että koira kääntyisi ja olisi paikallaan (ja oli suunnittelemassa uuden käskyn antoa) kun Reiska päättikin soveltaa oppimiaan juttuja ja hyppäsi esteen yli ja tuli oikein hienoon perusasentoon Ranen sivulle. Ikinä se ole tuommoistakaan ajatellut tehdä, mutta tulipa sekin nyt sitten tehtyä. Reiskan jälkeen ollut koira teki jostain syystä aivan samanlaisen hyppysuorituksen ;)

Kokonaisvaikutelman numero aiheutui Ranen liiallisesta äänenkäytöstä, koira kun vaikuttaa kuulemma kuulevalta mallilta ja lisäksi koira oli hortoileva ja koitti välillä pois kehästä.

Rane kirosi kokeen jälkeen sitä, että jostain syystä minussa oli kovasti vetovoimaa ja Reiska pyrki koko ajan luokseni. Sai siis isäntä olla tarkkana, ettei koira karkaa kehästä. Liikkuri antoi palautetta, että isäntä ennakoi käskyjä (ei siis koira!) ja isännän tulisi laittaa aivot narikkaan kokeen alkaessa.

Pisteet osa-alueittain:

Paikallaolo        5

Seuraaminen taluttimetta  7

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä   8

Luoksetulo    7

Seisominen seuraamisen yhteydessä   8,5

Noutaminen   6

Kauko-ohjaus   7

Estehyppy   0

Kokonaisvaikutus 8,5

Tuloksena kolmostulos, pisteitä yhteensä 124,5. Luokkavoitto!!

Taso kokeessa ei ollut siis ollenkaan päätähuimaava. Rane sai valita haluaako kiitettävän kokoisen pokaalin vai Iittalan astioita, mutta otimme pokaalin, koska astiat olivat eri sarjaa kuin mitä meillä kotona on. :) Jatkamme siis edelleen sen viimeisen ykköstuloksen metsästystä. Tosin kisataan varmaan vasta syksyllä, vaikka heinäkuulle meillä olisi yksi kisapaikka, mutta taidan luovuttaa sen pois. Tuksu juoskoot nyt rauhassa ja Reiska pitäkööt sen aikaa tokotaukoa. Juoksujen jälkeen aletaan Reiskan (ja ehkä Tuksunkin) kanssa tehotreenit ykköstulosta ajatellen. Voittajaluokkaa harkitaan mahdollisesti joskus ensi kesänä, koska isäntä ei siellä kuulemma suostu kisaamaan…

Itselle jäi todella hyvä mieli kokeesta ja olin tyytyväinen siitä, että tuolla käytiin pyörähtämässä. Isäntä ei ihan niin tyytyväinen ollut, koska sitä ykköstä ei tullut (kunnianhimoinen mies). Mukava oli kyllä huomata, että Tuksun juoksut eivät haitanneet Reiskan ajatuksenjuoksua ja että Reiska teki taas kaikki liikkeet. Miekkonen on kyllä todella suoritusvarma koira. Se mitä se osaa, se myös tekee pääsääntöisesti aina. On se niin ihana <3