Ilmoitin Reiskan jostain ahaa-elämyksestä johtuen tokokokeeseen Pirkkalaan tiukkaakin tiukemmalla tuomarille. Itse päätin vielä kisata Reinon kanssa kun Rane kieltäytyi kisaamasta nylkyn kanssa. ;-) Harjoteltiin edellisen kokeen jälkeen (kuukausi aikaa) kaksi kertaa, joten aika onnettomalla treenimäärällä lähdettiin kisaamaan. Toki tiedossa oli, että Reiska kyllä osaa kun siltä vaatii.

Haettiin siis Reino hoidosta ja sillähän meni kuppi ihan nurin kun näki isännän, eivät olleet viikkoon nähneet toisiaan! Koepaikalla olimme hyvissä ajoin ja ehdimme seurata jokusen alokasluokkalaisen suorituksen. Tuomari näytti olevan todella tiukalla linjalla ja pisteitä ei todellakaan saatu ilmaiseksi. Koirakoiden taso oli kuitenkin hyvä ja kaikki saivatkin tuloksen, tosi hienoa! :) Avoimen luokan arvioitu aloitusaika oli klo 20 ja se pitikin paikkansa. Liikejärjestystä oli hieman muutettu ja paikallamakuu oli viimeinen liike kuten kyseisellä tuomarilla yleensä on. Tuomari ensin kokosi koirat itsensä ympärille ja alkoi tekemään luoksepäästävyyksiä. En ollenkaan tajunnut ottaa Reiskaa "hanskaan" ennen tätä ja sepä päättikin ilmoittaa tuomarille kovaäänisesti, että et muuten ole tulossa härkkimään minua. Tuomari syötteli nameja Reiskalle ja Reiska niitä söi tyytyväisenä, ei kuitenkaan halunnut kovin paljon sen läheisempää tuttavuutta tehdä. Tuomari totesi, että jos en pääse kopeloimaan sitä, niin ette pääse kisaamaan. Otin Reinoa hieman kiinni ja käskin tuomarin kopeloida. Tämä ei kuulemma käy päinsä. En oikein tiennyt että olisiko pitänyt itkeä vai nauraa. Mielestäni säännöissä saattaisi lukea, että luoksepäästävyys tehdään kehään mennessä ja että koirasta saa pitää kiinni, mutten ole ihan varma. Jossain vaiheessa tuomari heltyi ja sanoi, että ok, saatte kisata. HUOH, mikä helpotus!

Näinkin lupaavan alun jälkeen todettiin isännän kanssa, että ihan sama miten koe menee, tuomarilla nyt näyttäisi olevan jotain meitä vastaan. Harmiteltiin jo tehtyä hukkareissuakin. Paikallamakuussa Reiskan viereen tulevan bordercollien omistaja oli aivan järkyttynyt Reiskan elämöinnistä ja tuli kysymään minulta, että pysyykö tuo paikallamakuussa paikallaan. Totesin, että ei se ainakaan sinun urostasi ole tulossa härkkimään! Tyyppi ei selkeästi uskonut minua kun kysyi, että voidaanko ottaa pieni makuu koirien kanssa. Totesin, että otetaan vaan ja olinkin niin ylpeä kun Reiska ei edes vilkaissut bortsuun päin. Omistaja ei silti näyttänyt vakuuttuneelta, mutten jaksanut sen enempää asiaa vatvoa hänen kanssaan. Myöhemmin tosin sitten selvisi, minkä takia tämä koiran omistaja oli niin peloissaan siitä, että Reiska lähtee liikenteeseen. Huvitti myös hänen vouhottamisensa herkistä paimenkoirista. Sain kuitenkin pidettyä pääni kiinni siitä, että minullakin on paimenkoira ja se ei kyllä ole herkkää nähnytkään, mutta kerrankin olin hiljaa! :D

Reiskan suoritusvuoro oli toiseksi viimeisenä ja sinänsä ilman paineita lähdin kisaan, toiveena oli vaan kolmostulos - kuten tavallista :)

Seuraaminen lähti heti jotenkin menemään päin pyllyä ja tämä olikin ainoa liike, josta saatiin enemmän pisteitä kuin mitä olisi ansaittu. Tuomari totesi liikkeen jälkeen, että minulla on erittäin iloinen ja varsinkin energinen koira, jolle tulee tylsää seuraamisessa kun kävelen itse niin hemmetin hitaasti. Käski kävellä nopeammin, niin koirakin kuulemma varmasti seuraa paremmin ja sitten olemmekin kuulemma sen jälkeen näyttävä kaksikko. Tuomarin asenne siis meihin oli muuttunut (onneksi) luoksepäästävyyden jälkeen!

Maahanmenossa ei ollut mitään muuta ongelmaa kuin liian voimakas maahan- käsky ja sitten loppuperusasento oli kuulemma inauksen vino.

Luoksetulossa karjasin stoppikäskyn todella kovaa, Reiska hieman eteni, mutta sitten pysähtyi. Sitten aika hiljaa käskin tulla tänne ja hienosti tuli. Tuomari rokotti äänenkäytöstä, koska koira kuulemma kuuli hiljaisemman käskyni myös varsin hyvin, niin miksei sitten pysähtyisikin hiljaisemmasta käskystä. Lisäksi otti vähän pisteitä liikkumisesta käskyn jälkeen.

Seisominen oli mielestäni hieno, en muista mistä rokotti.

Nouto olikin sitten tarkka juttu. Tuomari meni seisomaan 10 metrin päähän ja selvitti kaikille, että kapulan pitää lentää hänestä kauemmas, ei saa kuitenkaan heijailla eikä niiailla eikä ottaa vauhtia heittoon. HUIH, vähänkö jännitti sikapainavan kapulan kanssa, että miten käy. Onneksi se pentele lensi pitkälle ja kieri vielä useita metrejä eteenpäin ja Reiska haki sen täysillä. Pisteitä meni kapulan mälväyksestä, jota Reiska aina harrastaa tullessaan minun ympäri. Kiitosta saimme erittäin upeasta saksalaisesta luoksetulosta. Tuomari pitkään hehkutteli harvoin nähtävää selän takaa kiertoa, joka oli kuulemma aivan kympin suoritus. :)

Kaukoissa oli maahan piirretty viiva, johon koiran pylly piti asettaa ennen suorituksen alkua. Kauhistutti miten paljon Reiska ehtiikään sieltä tulla eteenpäin... Ensimmäisellä käskyllä ei taaskaan noussut istumaan, toisella nousi. Pompsahteli hieman eteenpäin, ehkä jonkun puolisen metriä yhteensä, ei kuitenkaan omaa mittaansa (onneksi se on aika pitkä). Luulin jo ettei toisessa istumaan nousussakaan nouse kun katseli muualle, mutta nousi pentele, onneksi, koska muuten olisi homma karahtanut siihen. Tuomari totesi liikkeen jälkeen, että kaukoille on tehtävä jotain, koska sitten kun siihen vielä yhdistää seisomisen, niin häntä ihan kauhistuttaa miten paljon se koira sitten etenee...

Hyppy vähän jännitti, sitä ei oltu treenattu kertaakaan viime kokeen jojosuorituksen jälkeen. Menin lähelle estettä ja käskin Reiskan hypätä. Reiska jäi hortoilemaan jotain esteen taakse, käskin istua todella painokkaasti. Reiska vähän aikaa arpoi ja teki maailmanhistorian hitaimman istahtamisen. Vahingossa käskin tulla tänne kun piti käskeä hypätä takaisin, mutta onneksi Reiska osaa ja siis hyppäsi takaisin sivulleni :) 

Lopuksi paikallamakuu kolmen koiran ryhmässä, toisella puolella bortsu ja toisella joku valkoinen ja karvaton mikälie jackrusselinterrieri, johon Reiska iski silmänsä hyvissä ajoin. Reiska vinkui ja vonkui valkoisen nartun perään, koska se oli sen mielestä juoksuinen Tunks. Voi huoh! Pelotti ihan sikana paikallamakuu ja piilossa pyytelin jo etukäteen anteeksi sitä, että Reiska varmaan menee moikkaamaan narttua. Minua ei kuitenkaan käsketty pois piilosta ennen kuin aika oli täynnä. Siellähän se Reinokin makaili todella levollisen näköisenä paikallaan kun pääsin piilosta pois. Tuomari totesi, että alkuun Reiska oli vähän pää pitkällä haistellut maata ja sen jälkeen tiputtanut itsensä lonkalle, jossa se sitten oli rauhallisena maannut. Hienoa!!!! :D 

Maassa oli jotain hajuja, joihin monien koirien suoritukset kariutuivat, mutta Reiska ei niistä välittänyt ollenkaan. Se oli superinnokas ja energinen ja teki ihan täysillä hommia kanssani. Huippufiilis kisata sellaisen miekkosen kanssa! :D Pitäisiköhän se aina laittaa hoitoon viikoksi ennen koetta? Nylkkyfiilis sillä oli edelleen, mutta sain estettyä suurimmat nylkytykset kehässä tönäisemällä sitä aina kun selkeästi alkoi olemaan se fiilis. Jännitti kyllä suorituksen jälkeen ihan hirmuisesti, että tuleeko ykkönen vai ei, tiedettiin sen olevan tosi lähellä!

Palkintojenjaossa kävi ilmi, että ykkönen sieltä tuli ja kyllä melkoiset huudot pääsi minulta sekä isännältä! Reiskakin otti pari pompahdusta ilmaan varmuuden vuoksi kun meillä oli niin kivaa! Tuomari käski harjoitella hieman voittajaa varten :) Kaksi ykköstulosta vain tuli ja sitten kävikin niin, että Reiska oli kokeessa kakkonen ja saatiin taas hieno pokaali ja lisäksi saimme tavarapöydältä valita palkinnon vielä itsellemme. Valkkasin Tuksulle uuden pannan, josta Tuks tosin ei pitänyt yhtään, mutta siltä nyt koskaan mitään mielipiteitä kysytäkään :)

Pisteet:

Paikalla makaaminen              9½

Seuraaminen taluttimetta            7

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä        8½

Luoksetulo             7½

Seisominen seuraamisen yhteydessä              9

Noutaminen             8½

Kauko-ohjaus             7

Estehyppy            8½

Kokonaisvaikutus             8½

Yhteensä 163 ½ pistettä, ykköstulos ja kakkossija.

Tuomarina Riitta Räsänen.

TK2 Reiska!

Arvatkaa vaan miten hymy oli korvissa kun ajeltiin kotiinpäin! Piti ajella kotiin ihan Hesen hampparin kautta! :)

Tämän vuoden tokotavoite on siis saavutettu ja nyt voidaankin jäädä ansaitulle tokotauolle. Katsotaan sitten joskus josko jaksetaan kokeilla voittajaluokkaa.

Treenilistalla on luoksetulon stopit, kaukot, tunnari, ruutu ja hyppynouto. Tosin tiedän, että ruutu ja hyppynouto on hyvin nopeasti opetettu. Tunnariin tarvitaan rauhallisuutta, luoksetulon stoppeihin ripeitä pysähdyksiä ja kaukoissa pitää jatkaa harjoituksia. Motivaatio tokon treenaamiseen ei ole nyt kovin suuri, mutta katsotaan miten edetään ja milloin. Rallitokoillaan välillä ja katsotaan miten siihen hurahdetaan :) Tuks on nyt myös tällä hetkellä etusijalla, se pitää saada tietylle tottelevaisuustasolle ja mielellään mahdollisimman pian :) Tosin jäätiin isännän kanssa miettimään, että olisiko Reiskan syksyn tavoitteena BH vai vaan oleminen...no se selviää... Se päätettiin kyllä, että todella suuri elämänmuutos Reiskalle tapahtuu talvella, mutta siitä lisää sitten kun asia on ajankohtaisempi.